Dieta ne poate ajuta în prevenția declinului cognitiv?

Asist. Univ. Dr. Zina Cuzmici

 

   Se pare că ceea ce consumăm poate avea, în timp, un impact semnificativ asupra sistemului cognitiv, a dezvăluit un studiu recent publicat în noiembrie 2020, care a avut la bază corelația între alimentație și declinul cognitiv.

 

   Echipa multidisciplinară de cercetători a selectat și analizat 1.787 de persoane cu vârste cuprinse între 46 și 77 de ani dintr-o bază largă de date din Regatul Unit. Persoanele selectate au avut de completat atât chestionare de inteligență, cât și chestionare referitoare la alimentație (întrebări despre cantitatea de fructe proaspete sau uscate consumate, legume proaspete sau gătite, pește, carne procesată, carne de pasăre, vită, miel, porc, brânzeturi, pâine, cereale, ceai, cafea) și consumul de alcool (bere, cidru, vin, șampanie, lichioruri).

 

      Rezultatele cercetătorilor au fost interesante, ei au descoperit că:

-brânza este cel mai protectiv aliment împotriva îmbătrânirii cognitive

-consumul moderat de vin roșu îmbunătățeste funcția cognitivă

-consumul de carne de miel, săptămânal, fără consumul unui alt tip de carne roșie poate preveni tulburările cognitive

-sarea în exces este dăunătoare, în special pentru persoanele cu risc de a dezvolta boala Azheimer

 

      Să nu uităm, însă, și de “mostenirea” genetică în dezvoltarea sau apariția semnelor patologiei Alzheimer, așadar, ceea ce consumăm ne poate influența sănătatea mintală în timp,  au concluzionat cercetătorii britanici.

 

Referință:
  1. https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad201058
  2. ISU STUDY INDICATES DIET MAY HELP REDUCE COGNITIVE DECLINE There’s Good News for Wine and Cheese Lovers,  By Dan Kirkpatrick, Iowa State University Office of the Vice President for Research News- dec 2020 (Iowa University)