Dr. Adrian Trifa

Consiliul științific

Dr. Adrian Trifa este Profesor Universitar la Disciplina de Genetică din cadrul UMF “Victor Babes” Timișoara. Carieră academică impresionantă a inceput ca asistent universitar în 2011, apoi a devenit șef de lucrări în 2016, a fost promovat Conferentiar Universitar în 2021 la UMF „Iuliu Hatieganu” din Cluj, iar in februarie 2024 a obtinut titlul de Profesor Universitar la UMF “Victor Babes” Timișoara . Activitățile sale principale includ activitatea didactică cu studenții de la facultățile de medicină și medicină dentară, masteranzi, doctoranzi și proiecte de cercetare.

In perioda iulie-august 2023 a absolvit cursul pentru Utilizarea testărilor genetice germline și somatice în managementul pacienților oncologici in cadrul Universitatii Vanderbilt Medical Center, Nashville, USA.

Lista proiectelor de cercetare

Proiecte nationale – director de proiect

1. Impactul variației constituționale de la nivelul locilor TERT, TET2 și MYB/HBS1L asupra apariției neoplasmelor mieloproliferative non-BCR-ABL, MYELOGEN, grant TE (Tinere Echipe), perioada de desfasurare: 2015-2017.

2. Evaluand efectul combinat al multiplelor polimorfisme pentru a defini predispozitia genetica in neoplasmele mieloproliferative, Grant PN-III-P1-1.1-PD-2016-1414, perioada de desfasurare 2018-2020.

3. Next generation sequencing – o tehnica valoroasa pentru evaluarea impactului mutatiilor somatice aditionale la pacientii tineri cu neoplasme mieloproliferative non-BCR-ABL, Grant PN-III-PN-1.1-TE, contract 92/2020, perioada de desfasurare 2020-2022.

4. Incarcatura cu alela mutanta JAK2 V617F si CALR ca factor predictiv in aparitia trombozelor si a mielofibrozei secundare la pacientii cu policitemia vera si trombocitemie esentiala, Grant intern nr. 4945/3/08.03.2016, perioada de desfasurare 2016-2018.

Proiecte internationale – membru in echipa de cercetare

1. COST Action BM0902: Network of experts in the diagnosis of myeloproliferative disorders (MPD), proiect PC7, perioada de desfasurare 2009-2013, coordonator Dr. Sylvie Hermouet, Nantes, Franta

2. MULTIDISCIPLINARY RESEARCH PROJECTS ON PERSONALISED MEDICINE –
DEVELOPMENT OF CLINICAL SUPPORT TOOLS FOR PERSONALISED MEDICINE
IMPLEMENTATION (IMAGene), proiect ERA PerMed, perioada de desfasurare 2022-2024, coordonator Dr. Serena Oliveri, Milano, Italia

Competențele sale medicale se concentrează pe afecțiunile cu componentă genetică ereditară, în special cancerele ereditare. El este specializat în interpretarea investigațiilor de biologie moleculară cu asocieri genotip-fenotip (mutații germinale/somatice, terapii personalizate, consiliere oncogenetică). Serviciile sale medicale se adresează în special persoanelor cu afecțiuni oncologice în familie, persoanelor diagnosticate cu cancer și persoanelor care doresc să acceseze programe personalizate de prevenție.

Dr. Trifa este membru al mai multor societăți profesionale, inclusiv European Society of Human Genetics (ESHG), European Society of Medical Oncology (ESMO), Societatea Română de Genetică Medicală (SRGM), si Societatea Română de Radioterapie si Oncologie Medicala (SRROM). Această apartenență la societăți profesionale reflectă angajamentul său profund față de domeniul său și dedicarea sa continuă pentru a rămâne la curent cu cele mai recente cercetări și practici din domeniul genetică medicală.