Melanomul malign familial
Șef de Lucrări Dr. Andreea Catană
Melanomul malign este o formă severă de cancer de piele care se dezvoltă din melanocite (celulele care produc pigmentul pielii). Chiar dacă reprezintă mai puțin de 5% din toate cazurile de cancer de piele, melanomul metastazează repede, având o rată mare a mortalității asociate, fiind responsabil de majoritatea deceselor cauzate de cancerul de piele.
Melanomul familial este o afecțiune genetică ereditară și se referă la familiile în care două sau mai multe rude de gradul I prezintă aceasta boală. Aproximativ 8% dintre pacienții cu melanoame nou diagnosticate prezintă cel puțin o rudă de gradul I cu același diagnostic și în jur de 1-2 % prezintă 2 sau mai multe cazuri în aceeași familie.
Dezvoltarea medicinii moleculare din ultimii ani a favorizat studiul genelor candidate, posibil implicate în melanomul malign, până în acest moment fiind identificate 2 gene cu o legătură directă cu melanomul familial: CDKN2A si CDK4. Mutațiile patogene la nivelul celor 2 gene supresoare tumorale, alterează ciclul celular normal, consecința fiind apariția melanomului malign. Mutațiile celor 2 gene se transmit după modelul Mendelian autozomal dominant, riscul de recurență pentru descendenți fiind de 50%. Cu toate acestea, alterarea celor două gene se regăsește doar la 10% dintre melanoamele familiale, restul cazurilor având deocamdată o etiologie neelucidată, posibil multifactorială (expunerea la radiații ultraviolete rămâne factorul de risc major ambiental).
Mutațiile genei BRCA2, care cauzează cancerul de sân și ovar ereditar (HBOC), pot asocia și un risc crescut pentru melanom malign. De asemenea, mutații ale genei Xeroderma Pigmentosum (XPD), o afecțiune genetică ereditară care crește semnificativ riscul apariției cancerului de piele, pot fi identificate în melanomul malign familial.
Este important să reținem faptul că melanomul malign familial poate crește riscul apariției altor tipuri de cancer precum cel de pancreas, cerebral, pancreas, ovar, sân și prostată.
Diagnosticul melanomului malign necesită dermatoscopie, urmată de biopsie și analiză histopatologică. Această formă de cancer de piele este slab responsivă la chimioterapie și radioterapie, tratamentul de elecție fiind excizia chirurgicală. De asemenea, analiza genetică a celulelor tumorale precum mutația genelor BRAF și MEK a permis dezvoltarea unor noi terapii moleculare țintite care au îmbunătățit prognosticul pacienților diagnosticați cu melanom malign.