O noua strategie pentru viitoarele vaccinuri COVID-19, a fost descoperita de cercetatori (University of New South Wales)

Un studiu australian a elaborat un ghid pentru dezvoltarea vaccinurilor viitoare COVID-19 care sa impiedice coronavirusul sa infecteze celulele umane si sa actioneze asupra tulpinilor virale in continua evolutie.

Cercetatorii au descoperit doua criterii cheie pentru anticorpii generati de viitoarele vaccinuri: acestia ar trebui sa vizeze regiuni ale suprafetei virale mai putin susceptibile la mutatii si ar trebui sa aiba caracteristici care sa blocheze infectarea celulelor umane.

Frapant, echipa a reusit sa descopere ca imunizarea modelelor experimentale cu proteine de suprafata de la virusuri inrudite, cum ar fi SARS-CoV-1, virusul responsabil pentru epidemia initiala de SARS din 2003, a generat anticorpi care au indeplinit aceste criteriiDescoperirile, publicate saptamana aceasta in revista Immunity , ofera o noua directie pentru dezvoltarea vaccinului .

Vaccinurile actuale impotriva COVID-19, care vizeaza proteina spike SARS-CoV-2, sunt extrem de eficiente in reducerea severitatii bolii si in reducerea transmiterii. Totusi, viitoarele variante de tulpini, care vor aparea din cauza raspandirii in masa a virusului, pot scapa strategiei actuale”, a declarat profesorul Chris Goodnow, director al UNSWs Cellular Genomics Futures Institute si director executiv al Institutului Garvan.

Strategie de reducere a amenintarii virusurilor viitoare

Cercetarea noastra a urmarit sa identifice o strategie de vaccinare care sa vizeze un loc cheie de pe suprafata virusului, care sa fie mai putin expus mutatiilor

Echipa a testat diferite imunizari la soareci care au fost specializati pentru a produce raspunsuri cu anticorpi umani. In mod specific, cercetatorii si-au propus sa genereze anticorpi care vizeaza regiuneaepitopului de clasa 4”, care este conservata la toate coronavirusurile (nu variaza genetic intre diferitele tulpini) si, prin urmare, ar putea fi mai putin probabil sa sufere mutatii in viitor.

In mod surprinzator, atunci cand am imunizat cu o proteina din SARS-CoV-1, 80% dintre anticorpii care s-au format se legau de epitopul de clasa 4. In schimb, cand am folosit proteina SARS-CoV-2, soarecii au generat anticorpi care au vizatregiuni ale proteinei spike a coronavirusului, predispuse la mutatii care permit virusului sa scape cu usurinta,” afirma dr. Burnett.

Ceea ce ne determina sa sustinem ca tintirea SARS-CoV-2 poate sa nu fie cea mai eficienta strategie de vaccinare pe care sa o continuam si ca imunizarea impotriva unui virus inrudit poate produce un raspuns de anticorpi care are o rezistenta mai mare impotriva tulpinilor emergente “ spun oamenii de stiinta.

O cale catre un vaccin COVID-19 de generatie urmatoare

In continuare, cercetatorii si-au propus sa identifice anticorpii care nu numai ca se leaga de epitopul SARS-CoV-2 clasa 4, dar pot si bloca intrarea acestuia in celulele umaneEi au analizat mii de celule B producatoare de anticorpi individuali si au identificat un subset rar al acestor anticorpi de „clasa 4” care au fost capabili sa neutralizeze virusul.

„Cand am analizat structura 3D a acestor anticorpi, toti aveau mai multe caracteristici in comun”, spune profesorul Christ, co-autor principal.

„S-au legat de aceeasi sectiune a epitopului de clasa 4 si au orientat restul anticorpului pentru a bloca fizic accesul la site-ul de legare a ACE2. ACE2 este receptorul de pe celulele umane la care virusul trebuie sa se ancoreze inainte de a putea infecta celulele. Ca parte a acestui studiu, cercetatorii au izolat un subset de anticorpi eficienti in neutralizarea sars cov 2 pe care spera sa ii propuna pentru studiile clinica ca terapie cu anticorpi. 

„Pentru a progresa in abordarea propusa de vaccin, acum ne propunem sa testam vaccinuri de generatie urmatoare in modele preclinice, pentru a determina daca pot genera acesti anticorpi, care pot proteja impotriva diferitelor tulpini de virus”, spune profesorul Goodnow.

„Stim acum ce sa cautam intr-un raspuns cu anticorpi. Scopul nostru pentru aceasta cercetare este de a ajuta la dezvoltarea unui vaccin care nu ar avea nevoie de actualizare si care ar putea duce in cele din urma la un control mai bun al COVID-19”.

More information: Deborah L. Burnett et al, Immunizations with diverse sarbecovirus receptor binding domains elicit SARS-CoV-2 neutralizing antibodies against a conserved site of vulnerability, Immunity (2021). DOI: 10.1016/j.immuni.2021.10.019

Journal information: Immunity 

Provided by University of New South Wales