Un antifungic s-a dovedit eficient in tratamentul glioblastomului, cea mai agresiva tumora cerebrala
Un antifungic s-a dovedit eficient în tratamentul glioblastomului, cea mai agresivă tumoră cerebrală
Glioblastomul, cel mai letal și malign cancer al creierului la adulți îsi are originea în celulele stem sau progenitoare ale nevrogliilor, cunoscute și ca celule gliale. Celulele gliale, în mod normal, au rolul de susținere fizică, izolare electrică și nutriție a neuronilor. Anumite mutații genetice sau un istoric de alte tipuri de malignități și de radioterapie pot predispune pacienții să dezvolte un cancer secundar al creierului. In cazul glioblastomului, recidivele sunt o regulă, din cauza rezistenței neobisnuite a acestei tumori la terapiile standard, iar natura infiltrativă a celulelor maligne zădărniceste tentativa de excizie chirurgicală completă a acestora.
Cercetătorii de la Școala de Medicină NUS Yong Loo Lin din Singapore au descoperit că sulconazolul, un medicament anti-fungic aprobat de FDA, prezintă proprietăți anti-cancerigene față de celulele glioblastomului.
Această descoperire a fost publicată în ultimul număr al publicatiei Science Advances.
Biotina(vitamina H) un cofactor esential pentru cresterea tumorilor maligne cerebrale
O investigație aprofundată a compusului sulconazol, a arătat că acesta concurează cu biotina (vitamina H), un co-factor important pentru enzimele metabolice și modificator al histonelor, ceea ce îi permite să inhibe funcția normală a enzimelor metabolice dependente de biotină și expresia genică asociată modificării specifice a histonelor.
Rezultatul constă in compromiterea metabolismului glioblastomului (epuizarea intracelulară a colesterolului, afectarea fosforilării oxidative și criza energetică) și modificarea epigenetică a acestuia, ceea ce afectează creșterea și invazivitatea celulelor maligne.
În celulele mamiferelor, holocarboxilaz-sintetaza, sau HLCS, este enzima care asigură distribuirea biotinei către proteinele dependente de biotină. Silentierea genetică a HLCS atenuează tumorigenicitatea glioblastomului – tendința sa de a dezvolta tumori – la modelele de șoarece.
Expresia HLCS ridicată este, de asemenea, asociată cu glioblastomul și cu un prognostic rezervat al pacientului. În timp ce HLCS este prezentă la pacienții sănătoși, expresia sa crește în tumorile pacienților cu glioblastom. Celulele de glioblastom cu expresie HLCS mai mare vor putea furniza mai bine biotină enzimelor metabolice și histonelor dependente de biotină, ceea ce are ca rezultat un glioblastom mai proliferativ și invaziv. Astfel, dependența glioblastomului de distribuția biotinei sugerează logic că tintirea simultană a metabolismului dependent de biotină și a căilor epigenetice poate fi explorată pentru eradicarea glioblastomului.
„Deoarece biotina se găsește în diferite surse de hrană, inclusiv leguminoase, gălbenuș de ou și viscere, și este consumată în mod obișnuit ca supliment, aceste constatări aduc in discutie reglarea consumului de biotină la pacienții cu glioblastom. Această descoperire ar pune, de asemenea, bazele dezvoltării unor combinații de medicamente, de la molecule existente de inhibitori ai unor enzime metabolice dependente de biotină la modificatori ai histonelor pentru a distruge glioblastomul ; unele dintre acestea sunt deja explorate activ în tratamentul cancerului „, a declarat profesorul asistent Derrick Ong de la Departamentul de fiziologie și principalul cercetator in cadrul acestui studiu.
Mai multe informatii: Jeehyun Yoon et al, A chemical biology approach reveals a dependency of glioblastoma on biotin distribution, Science Advances (2021). DOI: 10.1126/sciadv.abf6033
Mai multe informatii: Science Advances