Primul vaccin impotriva cancerului colorectal intra in etapa studiilor clinice umane
Primul vaccin impotriva cancerului colorectal si a altor tipuri de cancere ereditare asociate sindromului Lynch urmeaza sa intre in faza initiala a studiului de siguranta si imunogenitate in primul trimestru al anului 2022, se afirma intr-un articol publicat de Institutul National al Cancerului din Statele Unite.
Desi inca se afla in faza de proiectare, studiul va testa un vaccin pe baza de neoantigene impotriva sindromului Lynch, o afectiune ereditara comuna care prezinta un risc de 70-80% de aparitie a cancerului colorectal, in decursul vietii. Sindromul creste, de asemenea, riscul de a dezvolta cancer endometrial si alte cateva tipuri de cancer, adesea inainte de varsta de 50 de ani.
Noi directii de dezvoltare a vaccinului impotriva cancerului
In cautarea unor noi strategii promitatoare pentru dezvoltarea vaccinurilor impotriva cancerului, cercetatorii de la Weill Cornell Medicine, NewYork-Presbyterian Hospital si Heidelberg University au efectuat un studiu care a confirmat posibilitatea unor vaccinuri de a declansa o reactie a sistemului imunitar care sa tinteasca tumorile maligne la inceputul dezvoltarii lor, impiedicand dezvoltarea bolii.
Studiul, publicat in iulie in Gastroenterology , a constatat ca vaccinul a redus volumul tumoral, a determinat un raspuns imun orientat catre celulele canceroase si a imbunatatit supravietuirea generala pe modelele animale cu sindrom Lynch.
Vaccinurile contra cancerului au fost in atentia cercetatorilor de mai mult timp. Ca parte a dezvoltarii lor, celulele maligne exprima adesea proteine pe suprafata lor care nu apar in mod normal pe celulele sanatoase. Sistemul imunitar poate detecta in mod natural aceste antigene anormale (neoantigene) si poate distruge tumorile inainte ca acestea sa avanseze. Totusi, acest proces de „supraveghere imuna” nu este perfect si tinde sa se estompeze odata cu inaintarea in varsta.
In teorie, un vaccin impotriva cancerului ar putea activa raspunsul imun fata de un anumit tip de tumora si ar putea revigora supravegherea imunitara antineoplazica. In practica, aceasta abordare a fost, insa, greu de implementat. Aceasta pentru ca, odata ce tumorile se dezvolta, adopta adesea strategii de suprimare sau de sustragere de la raspuns imun natural al pacientului impotriva lor, facand vaccinurile ineficiente.
Cercetarile pe modele animale -rezultate incurajatoare privind efectele vaccinului in cancerul ereditar
Conform unui comunicat de presa al Weill University, pentru a incepe dezvoltarea unui vaccin impotriva cancerului preventiv, dr. Lipkin de la Weill Cornell Medicine si colaboratorii sai au tintit sindromul Lynch , cea mai comuna predispozitie genetica pentru cancerul colorectal. Aproximativ una din 280 de persoane poarta mutatii ale sindromului Lynch, care cauzeaza defecte in sistemele de reparare a ADN-ului. Repararea defectuoasa a mutatiilor in timpul diviziunii celulare normale predispune la cancer, in special in tractul intestinal. Mutatiile determina, de asemenea, celulele canceroase sa produca proteine modificate sau neoantigene, care pot fi vizate de sistemul imunitar.
Folosind un model de soarece cu sindromul Lynch, cercetatorii au identificat cele mai frecvente neoantigene care au aparut in tumorile animalelor. „Am folosit apoi metode de calcul pentru a prezice care dintre acestea ar fi cele mai eficiente intr-un vaccin”, a spus dr. Lipkin. Acest proces a dus la selectia a patru neoantigene raspandite in tumorile de soarece si, de asemenea, capabile sa stimuleze raspunsuri imune puternice.
Cand echipa a vaccinat soarecii cu sindromul Lynch cu o combinatie a celor patru antigene proteice, animalele au dezvoltat raspunsuri imune solide impotriva lor si, ulterior, masele tumorale au fost mai reduse iar durata de supravietuire a fost mult mai indelungata comparativ cu soarecii nevaccinati.
Studiile clinice umane cu vaccinul impotriva cancerului- asteptate cu speranta de oncologi
Oamenii de stiinta au inceput deja sa se indrepte spre studiile umane. Un studiu clinic de pionierat in faza 1 / 2a initiat de Spitalul Universitar Heidelberg a demonstrat ca vaccinurile peptidice neoantigene sunt fezabile si induc raspunsuri imune puternice. Intr-o abordare alternativa, compania de biotehnologie Nouscom a folosit un vaccin pe baza de adenovirus – similar din punct de vedere conceptual cu tehnologia din spatele unora dintre vaccinurile majore COVID-19 care sunt acum utilizate pe scara larga – pentru a imuniza pacientii cu sindrom Lynch si tumori gastrointestinale avansate.
Un studiu mai amplu pentru a testa eficacitatea vaccinului impotriva sindromului Lynch ar trebui sa inceapa in 2022. Pe langa vaccinurile bazate pe adenovirusuri, Lipkin si colegii sai sunt, de asemenea, in cautarea dezvoltarii de vaccinuri anti-cancer pe baza de ARN.
Chiar si un succes modest in clinica ar putea avea un impact mare. „Nu incerc sa spun deloc ca acesta este sfarsitul cancerului, dar … chiar daca il poti reduce cu 10%, asta inseamna milioane de vieti salvate si daca o putem face cu efecte secundare minime, speram , asta ar fi un dar de la Dumnezeu „, a spus dr. Lipkin.
Referinte
- https://prevention.cancer.gov/news-and-events/blog/vaccine-prevent-hereditary
- https://www.technologynetworks.com/biopharma/news/colorectal-cancer-vaccine-successful-in-mice-351368
- Gebert J, Gelincik O, Oezcan-Wahlbrink M, et al. Recurrent frameshift neoantigen vaccine elicits protective immunity with reduced tumor burden and improved overall survival in a lynch syndrome mouse model. Gastroenterology. 2021;S0016-5085(21)03187-5. doi: 10.1053/j.gastro.2021.06.073