Ai ochi albaștri? Esti o minoritate pe planeta albastră
Doar 8 la sută din populația lumii are ochi albaștri
Dacă ai ochi albaștri, cu siguranță aparții unuia dintre cele mai exclusive grupuri din lume fără să-ți dai seama! Deoarece ochii albaștri sunt recesivi genetic, doar 8 la sută din populația lumii are ochi albaștri. În timp ce ochii albastri sunt semnificativ mai puțin obișnuiți decât ochii căprui la nivel mondial, ei sunt frecvent găsiți la naționalități situate în apropierea Mării Baltice din nordul Europei.
Nu există pigment albastru în irisuri albastre
Culoarea ochilor noștri depinde de câtă melanină este prezentă în iris. Ochii albastri își capătă culoarea în același mod în care apa și cerul își obțin culoarea albastră – împrăștie lumina astfel încât mai multă lumină albastră să se reflecte înapoi.
Irisul este format din două straturi. Pentru aproape toată lumea – chiar si pentru persoanele cu ochi albaștri – stratul din spate (numit epiteliu pigmentar) are pigment maroniu în el.
Stratul frontal al irisului (numit stroma) este format din fibre și celule suprapuse. Pentru persoanele cu ochi căprui, unele celule contin pigment maroniu. Dacă nu există deloc pigment în acest strat frontal, fibrele absorb unele dintre lungimile de undă mai lungi de lumină care intră și reflectă lumina albastră, ceea ce face ca ochii să pară a fi albaștri.
Toți oamenii cu ochi albaștri au un strămoș comun?
Inițial, toți aveam ochii căprui, cu toate acestea, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Copenhaga, se pare că o mutație genetică a unui singur individ din Europa, acum 6.000 – 10.000 de ani, a dus la dezvoltarea ochilor albaștri. Prin urmare, putem concluziona că această mutație genetică este cauza culorii ochilor tuturor oamenilor cu ochi albaștri vii de pe planetă, de astăzi.
Care este mutația genetică ce a înfrumusețat specia umană?
O mutație genetică a afectat gena OCA2 în cromozomii unui strămoș de acum 6000 de ani, ceea ce a dus la crearea unui „întrerupător” , care „a oprit” capacitatea de a produce ochi căprui. Gena OCA2 codează „proteina P” care este implicată în producerea melaninei (pigmentul care determină culoarea ochilor, pielii și părului). Totuși, întrerupătorul nu oprește gena în totalitate, ci își limitează acțiunea la reducerea producției de melanină în iris – „diluând” efectiv ochii căprui la albastru.
Potrivit lui Hans Eiberg, profesor asociat la Departamentul de Medicină Celulară și Moleculară de la Universitatea din Copenhaga: „De aici, putem concluziona că toți indivizii cu ochi albaștri sunt legați de același strămoș. Toți au moștenit același „întrerupător” în același loc în ADN-ul lor. ”
Ochii albaștri la naștere nu înseamnă ochi albaștri pe viață
Deși ochii albaștri pot fi rari, totusi este una din cele mai comune culori a ochilor la nou nascuti. Deoarece ochiul uman nu are cantitatea totală de pigment la naștere, majoritatea bebelușilor caucazieni sunt născuți cu ochi albaștri. Cu toate acestea, din moment ce melanina umană tinde să se dezvolte în timp, culoarea ochilor copilului începe să se schimbe pe măsură ce mai mult melanină este produsă în iris în timpul copilăriei timpurii.
Geneticienii știu acum că acest concept este mult mai complicat, întrucât culoarea ochilor este influențată de o interacțiune de până la 16 gene diferite – nu doar una sau două gene așa cum s-a crezut. În plus, structura anatomică a irisului poate influența, de asemenea, culoarea ochilor. Astfel că ei spun că este imposibil de știut sigur dacă urmașii unui cuplu vor avea ochii albaștri. Chiar dacă Dvs. și partenerul dvs. aveți amândoi ochi albaștri, acest fapt nu este o garanție că ochii copilului dvs. vor fi, de asemenea, albaștri. Ca să ne edificăm, nu avem decât să aruncăm o privire asupra familiei regale britanice pentru un exemplu de imprevizibilitate a culorii ochilor: Prințul George, fiul prințului William cu ochi albaștri și al lui Kate Middleton, cu ochii verzi, are ochii caprui. Dar sora lui mai mică, prințesa Charlotte, are ochi albaștri. De asemenea, în timp ce fiul nou-născut al lui Kate și al lui William, prințul Louis, pare să aibă în prezent ochi albaștri, lumea va trebui să aștepte puțin timp să vadă dacă în timp, ochii lui nu își vor schimba culoarea!