Astmul bronșic inhibă dezvoltarea tumorilor cerebrale

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis cred că au descoperit motivul pentru care persoanele cu astm sau eczema dezvoltă mult mai rar tumori cerebrale. Ideea a fost lansată pentru prima dată în urmă cu mai bine de 15 ani, pe baza observațiilor epidemiologice, dar nu a existat un motiv evident pentru care cele două tipuri foarte diferite de boli ar fi legate între ele.

La mijloc ar fi comportamentul unor celule imunitare, celulele T. Când o persoană – sau un șoarece – dezvoltă astm, celulele lor T sunt activate si induc inflamația plămânilor, dar se pare ca previn creșterea tumorilor cerebrale .
Descoperirile, disponibile online în Nature Communications , sugerează că reprogramarea celulelor T la pacienții cu tumori cerebrale pentru a acționa mai mult ca celulele T la pacienții cu astm bronșic ar putea fi o nouă abordare pentru tratarea tumorilor cerebrale.

„Desigur, nu vom începe să inducem astm la nimeni”, a spus autorul principal David H. Gutmann, MD, Ph.D., profesor de neurologie. „Dar dacă am putea păcăli celulele T să creadă că sunt celule T de astm atunci când intră în creier, astfel încât să nu mai susțină formarea și creșterea tumorilor cerebrale? Aceste descoperiri deschid ușa către noi tipuri de terapii care vizează celulele T și interacțiunile lor cu celulele din creier”.

Gutmann este un expert în neurofibromatoză (NF), un set de tulburări genetice complexe care provoacă creșterea tumorilor pe nervii din creier și în tot corpul. Copiii cu NF tip 1 (NF1) pot dezvolta un fel de tumoare cerebrală cunoscută sub numele de gliom de cale optică (nervi optici), dar tumoarea nu a aparut la pacientii cu astm .
Cercetatorii, condusi de dr Gutmann, au vrut sa afle cauza acestei asocieri, au studiat șoarecii modificați genetic pentru a avea o mutație în gena NF1 legata de formarea de glioame ale căii optice, pana la varsta de 3 luni si au indus experimental astmul bronsic la un subgrup dintre ei. Șoarecii cu astm bronșic nu au format aceste tumori cerebrale, dar comportamentul celulelor T al acestora s-a modificat, au început să secrete o proteină numită decorină, care este binecunoscută cercetătorilor în astm.

În căile respiratorii, decorina este o problemă. Acționează asupra țesuturilor care căptușesc căile respiratorii și exacerbează simptomele astmului . Dar în creier, au descoperit Chatterjee și Gutmann, decorina este benefică. Acolo, proteina acționează asupra celulelor imune cunoscute sub numele de microglii și blochează activarea acestora prin interferarea cu calea de activare a NFkappaB. Microglia activată promovează creșterea și dezvoltarea tumorilor cerebrale.

Tratamentul fie cu decorină, fie cu esterul fenetilic al acidului cafeic (CAPE), un compus care inhibă calea de activare a NFkappaB, a protejat șoarecii cu mutații NF1 de dezvoltarea glioamelor caii optice. Descoperirile sugerează că blocarea activării microgliale poate fi o abordare terapeutică potențial utilă pentru tumorile cerebrale.

„Cea mai interesantă parte a acestui lucru este că arată că există o comunicare normală între celulele T din corp și celulele din creier care sprijină formarea și creșterea gliomului pe calea optică”, a spus Gutmann, care este și profesor de genetică. de neurochirurgie şi de pediatrie. „Următorul pas pentru noi este să vedem dacă acest lucru este valabil și pentru alte tipuri de tumori cerebrale. De asemenea, investigăm rolul eczemelor și al infecțiilor la începutul copilăriei, deoarece ambele implică celule T. După cum înțelegem această comunicare între celulele T și celulele care promovează tumorile cerebrale , vom începe să găsim mai multe oportunități de a dezvolta terapii inteligente pentru a interveni în acest proces.”

Jit Chatterjee et al, Asthma reduces glioma formation by T cell decorin-mediated inhibition of microglia, Nature Communications (2021). DOI: 10.1038/s41467-021-27455-6

Journal information: Nature Communications