Cercetatorii au destructurat una din barierele de aparare a tumorilor maligne

Cornelia Paraschiv

Zidul de sarma ghimpata din jurul tumorilor maligne

Medicii au observat de mult timp ca absenta celulelor imunitare in vecinatatea tumorilor maligne prefigura obtinerea unor rezultate slabe ale terapiei in mai multe tipuri de cancer, inclusiv in cancerul de san triplu negativ (TNBC). 

Recent, un grup de cercetatori a reusit, insa, sa identifice molecula cheie care impiedica celulele imune sa ajunga la nivelul tumorilor  si  sa distruga celulele neoplazice. Denumita stiintific receptorul de domeniu discoidin 1 (DDR1),  molecula ar avea un rol in organizarea unei matrici extracelulare (ECM) peritumorale, de ordin inalt, care actioneaza ca o sarma ghimpata in jurul  tumorii maligne pentru a preveni intrarea celulelor imune.

Studiul, publicat in 3 noiembrie in prestigioasa revista „Nature”, pare sa deschida calea catre o noua terapie, promitatoare, pentru anumite tipuri de cancer de san rezistente la tratament.

„Stiind ca molecula DDR1 produce o bariera de protectie in jurul tumorilor, am putut folosi modele preclinice pentru a arata ca in momentul in care dezactivam DDR1, celulele imune se pot infiltra in tumora si pot ucide celulele din interior.” a declarat dr Rong Li, director si profesor in cadrul Departamentul de biochimie si medicina moleculara de la George Washington School of Medicine and Health Sciences.

Cancerul de san triplu negativ (TNBC), o forma agresiva si rezistenta de neoplazie, reprezinta aproximativ 15% din toate cazurile de tumori maligne de san. Acest tip de tumora nu dispune la suprafata celulelor maligne de  receptorii vizati in mod obisnuit de terapiile impotriva cancerului, ceea ce face dificila tintirea celulelor tumorale. Rata de  raspuns la tratament a acestei forme de neoplasm este scazuta, supravietuirea redusa si rata recidivelor este inalta, de aceea, este imperios necesara identificarea unor noi modalitati mai eficiente de terapie. 

Anihilarea DDR1 a oprit cresterea tumorilor maligne de san

Imunoterapia in oncologie este utilizata prin activarea celulelor imune care pot penetra in interiorul tumorii maligne pentru distrugerea celulor canceroase, dar DDR1, un receptor de colagen cu activitate de tirozin kinaza, induce excluderea imuna prin promovarea alinierii fibrelor de colagen – creand o bariera fizica pentru celulele imune anti-tumorale.

Cercetatorii au evaluat impactul eliminarii DDR1 in mai multe modele preclinice. Ei au stabilit ca eliminarea DDR1 nu numai ca a promovat penetrarea intratumorala a celulelor T si  a oprit cresterea tumorii, dar a protejat organismul de viitoarele tumori. 

Autorii au remarcat ca, in TNBC uman, expresia DDR1 se coreleaza negativ cu abundenta intratumorala a celulelor T anti-tumorale.

Grupul a determinat, de asemenea, ca domeniul extracelular DDR1,  si nu domeniul kinazei intracelular, este necesar pentru excluderea imuna. 

Pe baza acestor descoperiri, Zhiqiang An, PhD, profesor la Universitatea Texas, Health Science Center din Houston, a dezvoltat un anticorp terapeutic care vizeaza DDR1, care a distrus bariera de aparare tumorala si a ajutat la patrunderea celulelor imune intratumoral si la uciderea celulelor canceroase.

„Descoperirea rolului important al DDR1 in rezistenta la cancer este un progres semnificativ care poate transforma potential caile de tratament”, a spus An. 

Ref:

„ Tumor DDR1 Promotes Collagen Fiber Alignment to Instigate Immune Exclusion ”

https://www.nature.com/articles/s41586-021-04057-2