Descoperirea cauzei genetice a endometriozei ofera perspectivele unor noi terapii tintite nonhormonale
Dr. Cornelia Paraschiv
Descoperirea cauzei genetice a endometriozei a deschis noi perspective in abordarea acestei maladii. Pentru prima data, cercetatorii au efectuat analize genetice coordonate, atat la oameni cat si la unele primate (macaccus rhesus), pentru a identifica mutatiile unei gene specifice, NPSR1, care creste riscul de a suferi de endometrioza.
Rezultatele au revelat, de asemenea, o potențiala noua tinta terapeutica, nonhormonala, care ar putea ameliora semnificativ situatia pacientelor. Studiile sunt publicate in Science Translational Medicine.
Ce este endometrioza?
Endometrioza este o boala frecventa care afecteaza 10% dintre femeile de varsta reproductiva si este considerata cea mai frecventa cauza de infertilitate feminina. Boala consta in prezenta aberanta, in afara uterului, a unor insule de tesut similar endometrului (stratul intern uterin si care se exfoliaza la fiecare menstruatie).
Aceste fragmente de tesut endometrial au fost identificate atat pe peritoneu cat si dincolo de el, in profunzime, la nivelul unor variate structuri anatomice cum ar fi ovarele, trompele uterine, vaginul, dar si colonul, rectul, vezica urinara, ureterele, diafragmul sau, mai rar, plamanul, nervii sacrați sau sciatici. Frecvent, ele pot se pot raspandi si pot creste in volum de la cativa mm, la cativa cm, in pusee corelate cu periodicitatea ciclului menstrual.
Endometrioza este considerata o afectiune benigna, cu toate acestea durerile lancinante abdominale in timpul menstruatiei (dismenoree), dispareunia (dureri in timpul actului sexual), caracterul cronic si progresiv si, mai ales infertilitatea asociata, fac din ea o boala redutabila, al carei tratament actual (chirurgical si hormonal) este marcat de efecte adverse.
Descoperirea cauzei genetice a endometriozei
Cercetatorii au observat de multa vreme ca unele cazuri de endometrioza se grupau in anumite familii, de aceea a fost luata in considerare originea genetica a bolii. Cu toate acestea pana recent, cercetatorii nu au putut identifica precis mutatiile genetice care erau responsabile de aparitia bolii.
Noile cercetari efectuate de Colegiul de Medicina Baylor, Universitatea din Oxford, Universitatea din Wisconsin-Madison si Bayer AG, ofera o noua perspectiva etiologica, dar si in privinta unor noi tinte de tratament al acestei boli debilitante.
Studiind ADN-ul catorva zeci de familii in care cel putin trei persoane de sex feminin fusesera diagnosticate anterior cu endometrioza, cercetatorii de la Oxford au descoperit o legatura genetica a bolii cu cromozomul 7p13-15.
Ulterior, aceasta conexiune genetica a fost cercetata si validata la maimuțele rhesus cu endometrioza spontana de catre echipa Baylor si Wisconsin-Madison, ceea ce a facilitat etapa urmatoare de secvențiere a ADN-ului familiilor cu endometrioza la Universitatea Oxford, proces ce a dus la descoperirea cauzei genetice la nivelul genei NPSR1.
Variantele patogene identificate au fost validate, apoi, si in cazul subiectilor rhesus. Gena NPSR1 este un membru al familiei receptorului 1 cuplat cu proteina G si codifica Receptorul neuropeptidei S 1.
In cele din urma, un studiu de proportii, efectuat la Oxford pe mai mult de 11.000 de femei cuprinzand atat persoane diagnosticate cu endometrioza, cat si femei sanatoase, a identificat o varianta specifica a genei NPSR1 asociata cu endometrioza in stadiul III / IV.
„Acesta este unul dintre primele exemple de secvențiere a ADN-ului la primate neumane pentru a valida rezultatele studiilor la om si primul care are un impact semnificativ asupra ințelegerii geneticii bolilor metabolice comune si complexe”, a spus Dr. Jeffrey Rogers, profesor asociat la Colegiul Baylor.
O noua terapie tintita nehormonala testata in endometrioza
Ca parte a acestei colaborari, cercetatorii de la Bayer, in parteneriat stiințific cu Universitatea Oxford, au folosit un inhibitor NPSR1 denumit SHA 68R, pentru a bloca semnalizarea proteica a genei in testele celulare si apoi in modelele de soareci cu endometrioza. Ei au descoperit ca acest tratament a dus la reducerea inflamației si a durerii abdominale, identificand astfel o ținta pentru cercetari viitoare in tratarea endometriozei.
Cercetatorii spera ca noua directie terapeutica nonhormonala sa continue sa fie dezvoltata, deoarece abordeaza tintit componenta inflamatorie si simptomatologia dureroasa din cadrul bolii.
Bibliografie:
- https://stm.sciencemag.org/content/13/608/eabd6469
- Thomas T. Tapmeier et al. Neuropeptide S receptor 1 is a nonhormonal treatment target in endometriosis Science Translational Medicine 25 Aug 2021: Vol. 13, Issue 608, eabd6469; DOI: 10.1126/scitranslmed.abd6469
- Baylor College of Medicine- Press Release