Testare fenotip dihidropirimidin dehidrogenază înainte de Fluorouracil

Agentia europeană a medicamentului (EMA) a demarat o analiză pentru evaluarea oportunității de screening a dihidropirimidin dehidrogenazei (DPD) înainte de administrarea de FLUOROURACIL, ca urmare a raportării mai multor cazuri de reacții fatale legate de tratament.  

Familiile a patru pacienți care au murit în Franța ca urmare a toxicității tratamentului cu fluorouracil au înaintat procese împotriva autorităților de sănătate, deoarece testarea nu a fost efectuată înainte de începerea tratamentului. Ei susțin că testarea pre-tratament ar fi putut salva viața acelor pacienți.

Dihidropirimidin dehidrogenaza (DPD) este enzima implicată în metabolismul fluorouracilului, dar și al medicamentelor înrudite -capecitabină (Xeloda, Genentech) și tegafur, care sunt transformate în fluorouracil în organism. Aceste medicamente sunt utilizate pe scară largă în tratamentul cancerului. Pacienții cu deficiențe ale enzimei pot ajunge la niveluri crescute ale medicamentului în sânge, ceea ce duce la toxicitate  (neutropenie, neurotoxicitate diaree severă și stomatită) și chiar moarte.

EMA a constatat că o proporție semnificativă a populație, până la 9% din populația caucaziană,  are niveluri scăzute de enzimă DPD funcțională și aproximativ 0,5% sunt lipsiți complet de această enzimă.

Prin urmare, EMA și Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) al Agenției Europene pentru Medicamente  recomandă testarea fenotipului și / sau a genotipului DPD înainte de începerea tratamentului cu fluoropirimidine. Avizul CHMP va fi transmis Comisiei Europene, care, după propria sa revizuire, va emite o decizie finală obligatorie din punct de vedere juridic, aplicabilă în toate statele membre ale UE.

Pentru pacienții care au o deficiență completă de DPD, este contraindicat tratamentul cu medicamente care conțin fluorouracil, capecitabină sau tegafur. Cei care au o deficiență parțială pot fi capabili să tolereze tratamentul, dar ar trebui să înceapă cu o doză redusă, notează agenția.

Cu toate acestea, a fost făcută o excepție pentru medicamentul flucitozină înrudit (Ancobon, Valeant Pharmaceuticals), care este transformat și în fluorouracil după administrare, deoarece nu este utilizat în tratamentul cancerului, ci în tratamentul infecțiilor fungice severe. În acest caz, testarea DPD  nu este necesară pentru a nu întârzia inițierea tratamentului.

Revizuirea subliniază, de asemenea, că aceste recomandări se aplică numai medicamentelor cu fluorouracil, care sunt administrate sistemic prin administrare intravenoasă sau injectabilă sau pe cale orală. 

Deși testarea pre-tratament pentru deficiența de DPD nu este necesară pentru flucitozină, utilizarea acesteia este contraindicată la pacienții care au o deficiență completă de DPD cunoscută. ( CP)