Nouă imunoterapie aprobată de FDA în melanomul avansat cu mutație BRAF V600 pozitivă

Dr. Cornelia Paraschiv

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat imunoterapia Tecentriq (atezolizumab), în combinație cu Cotellic (cobimetinib) și Zelboraf (vemurafenib), pentru tratamentul melanomului avansat cu mutație BRAF V600 pozitivă.

Decizia vine după descoperirile promițătoare ale IMSPIRE150 (NCT02908672), un studiu de fază 3 în care combinația triplă a prelungit semnificativ timpul în care pacienții au trăit fără semne de progresie a bolii, în comparație cu o combinație de Cotellic și Zelboraf.

„Azi aprobarea FDA a acestei combinații Tecentriq reprezintă un pas important înainte pentru mulți pacienți care trăiesc cu melanom avansat”, a declarat Levi Garraway, MD, PhD, ofițer medical șef și șef de dezvoltare a produsului global la Genentech – care produce toate cele trei medicamente –  într-un comunicat de presa.

Melanomul este un tip de cancer de piele foarte agresiv. Aproximativ jumătate din melanome au mutații în gena BRAF, cele mai frecvente fiind mutațiile V600 (mutații la poziția 600 în lanțul proteic, unde există de obicei valina ). Aceste mutații duc la producerea unei proteine BRAF excesiv de active, care determină creșterea celulelor canceroase. Zelboraf este un inhibitor al proteinei BRAF, iar Cotellic inhibă MEK, o proteină înrudită care este implicată în creșterea celulelor canceroase induse de BRAF. Combinația acestor două medicamente a fost aprobată pentru tratamentul melanomului  cu mutație BRAF V600 pozitivă în 2015. Tecentriq este un inhibitor al punctului de control al imunității, un tip de imunoterapie care funcționează prin blocarea semnalelor pe care le utilizează celulele canceroase pentru a evita distrugerea de către sistemul imunitar – permițând astfel sistemului imunitar să elimine mai ușor celulele canceroase.

IMSPIRE150 a înscris 514 persoane cu un melanom avansat care nu a putut fi extirpat chirurgical și care nu au fost tratate anterior. Aproximativ 60% dintre participanți au fost bărbați, aproximativ trei sferturi au fost mai vârstnici de 65 de ani și 95% au fost albi. Participanții au fost randomizați pentru a primi Tecentriq, plus Cotellic și Zelboraf (grupul Tecentriq, format din 256 de participanți) sau un placebo cu Cotellic și Zelboraf (grupul de control, 258 de participanți).Rezultatul principal al studiului sau principala sa măsurare a eficacității a fost supraviețuirea fără progresie (PFS), care este perioada în care pacienții trăiesc fără dovezi de evoluție a bolii (de exemplu, fără creștere a tumorii măsurabile).

Rezultatele studiului au fost publicate în The Lancet, în studiul, „Atezolizumab, vemurafenib și cobimetinib ca tratament de primă linie pentru melanomul avansat BRAFV600 pozitiv, nerezecabil (IMspire150): analiza primară a studiului randomizat, dublu-orb, placebo- proces controlat, faza 3, a indicat o perioadă mediană fără progresie (PFS), semnificativ mai lungă în grupul Tecentriq (15,1 luni) decât în grupul de control (10,6 luni). De asemenea, un comitet independent a evaluat PFS și a găsit rezultate care au favorizat grupul Tecentriq, deși diferența constatată între grupuri nu a fost considerată semnificativă statistic. „Atunci când au primit o imunoterapie contra cancerului, combinată cu terapii țintite, pacienții cu melanom BRAF V600, pozitiv pentru mutație, au putut trăi mai mult de 15 luni fără ca boala lor să se agraveze”, a spus Garraway. Rata estimată de doi ani de supraviețuire a fost de 60% în grupul Tecentriq și de 53% în grupul de control. Cele mai frecvente reacții adverse raportate la grupul Tecentriq au fost erupții cutanate (75%), dureri musculo-scheletice (62%), oboseală (51%), toxicitate hepatică (50%), febră (49%), greață (30%), prurit (26%), edem (26%), inflamație a gurii (23%), hipotiroidism (22%) și reacție de fotosensibilitate (21%). Tecentriq este aprobat pentru o serie de indicații în șapte tipuri de cancer, inclusiv cancere ale ficatului, plămânului, sânului și vezicii urinare.

 

Despre Tecentriq (atezolizumab)

Tecentriq este un anticorp monoclonal proiectat să se lege cu o proteină numită PD-L1. Tecentriq este conceput pentru a se lega de PD-L1 exprimat pe celulele tumorale și celulele imune care se infiltrează în tumoră, blocând interacțiunile sale cu receptorii PD-1 și B7.1. Prin inhibarea PD-L1, Tecentriq poate permite reactivarea celulelor T. Tecentriq poate afecta și celulele normale.

 

Despre Cotellic (cobimetinib)

Cotellic este proiectat pentru a inhiba MEK1 / 2, proteine dintr-o cale de semnalizare a celulelor care ajută la controlul creșterii și supraviețuirii celulare. Cotellic, atunci când este utilizat în combinație cu Zelboraf, este aprobat în Statele Unite și Europa, precum și în multe țări din întreaga lume, pentru tratamentul persoanelor cu melanom care s-a răspândit în alte părți ale corpului sau nu poate fi îndepărtat prin operație și are o mutație BRAF V600. Cotellic a fost descoperit de Exelixis și este dezvoltat de Genentech, membru al grupului Roche, în colaborare cu Exelixis.

 

Despre Zelboraf (vemurafenib)

Zelboraf este un medicament cu prescripție medicală pentru tratamentul persoanelor cu melanom care s-a răspândit în alte părți ale corpului sau nu poate fi îndepărtat prin intervenție chirurgicală și are o mutație BRAF V600. Zelboraf este conceput pentru a inhiba unele forme mutate de BRAF, care provoacă semnalizare anormală în interiorul celulelor canceroase care duce la creșterea tumorii. BRAF este o proteină dintr-o cale de semnalizare a celulelor care ajută la controlul creșterii și supraviețuirii celulelor. Zelboraf a fost primul produs aprobat din clasa sa. Zelboraf a fost co-dezvoltat în baza unui acord de licență și colaborare dintre 2006 și Roche și Plexxikon Inc., centrul de cercetare și dezvoltare a moleculelor mici din Grupul Daiichi Sankyo.