O echipa de cercetatori aduce psihiatria in secolul al XXI-lea. Teste de sange pentru depresie si tulburare bipolara
De-a lungul a patru ani, o echipa de cercetatori de la Universitatea de Medicina din Indianapolis (IU) a analizat modul in care medicina de precizie ar putea schimba procesul adesea anevoios de a finaliza un diagnostic de sanatate mintala. Ei au identificat testele de sange care obiectiveaza diagnosticul, prognosticul si tratamentul pentru depresie si tulburare bipolara. In perspectiva vor avea in vedere dezvoltarea unor noi teste genetice multifunctionale in psihiatrie.
Un cercetator de origine romana a condus proiectul care a izolat biomarkerii in psihiatrie
La conducerea acestui proiect s-a aflat un cercetator de origine romana, Profesorul Alexander B Niculescu, de la departamentul de Psihiatrie al Scolii de Medicina IU.
In trecut, medicul si-a dat seama ca biomarkerii din sange ar putea semnala suicidul, durerea, PTSD si boala Alzheimer.
Tulburarile de dispozitie (depresie, tulburari bipolare) sunt prevalente si invalidante. De asemenea, sunt frecvent insotite de alte tulburari psihiatrice. In prezent, nu exista instrumente obiective, cum ar fi testele de sange, pentru a fi utilizate in practica clinica, iar tratamentele disponibile nu functioneaza la toti pacientii.
„Am fost pionieri in domeniul medicinei de precizie in psihiatrie in ultimele doua decenii, in special in ultimii 10 ani. Acest studiu reprezinta un rezultat de ultima ora al eforturilor noastre de a aduce psihiatria din secolul al XIX-lea in secolul al XXI-lea”, a declarat profesorul Niculescu.
26 de biomarkeri pentru evaluarea tulburarilor de dispozitie
Prin aceasta cercetare, oamenii de stiinta au izolat 26 de candidati de biomarkeri de expresie ai genelor implicate in functiile de control al ritmului circadian, neurotrofie si diferentiere celulara, semnalizarea serotoninergica si glutamatergica.
Cercetatorii au testat in cohorte independente de pacienti psihiatrici capacitatea fiecaruia dintre acesti 26 de biomarkeri candidati de a evalua dispozitia (SMS-7), depresia (HAMD), mania (YMRS) si de a prezice cursul clinic (spitalizari viitoare) pentru depresie, spitalizari viitoare pentru manie, demonstrand o acuratete sporita, in special la femei.
Folosind SLC6A4 ca referinta, 12 biomarkeri au inregistrat cele mai puternice dovezi generale pentru monitorizarea si prezicerea depresiei: NRG1, DOCK10, GLS, PRPS1, TMEM161B, GLO1, FANCF, HNRNPDL, CD47, OLFM1, SMAD7 si SLC6A4 .
Dintre acestia, 6 au avut cele mai puternice dovezi generale pentru urmarirea si prezicerea atat a depresiei, cat si a maniei, deci a tulburarilor bipolare ale dispozitiei.
Au existat, de asemenea, 2 biomarkeri (RLP3 si SLC6A4) cu cele mai puternice dovezi generale pentru manie.
Aceste paneluri de biomarkeri au implicatii practice pentru distinctia intre depresie si tulburarea bipolara.
Noi medicamente antidepresive potential active identificate in cadrul studiului
Ulterior echipa a evaluat dovezile ca biomarkerii candidati sunt tinte ale medicamentelor psihiatrice existente, ceea ce permite o terapie de precizie, adaptata profilului identificat prin testare si masurarea raspunsului la tratament.
De asemenea, au folosit semnaturile biomarkerului pentru a identifica bioinformatic medicamente noi / redirectionate. Cele mai importante medicamente de interes ca potentiale noi antidepresive au fost pindololul, ciprofibratul, pioglitazona si adifenina, precum si compusii naturali asiaticosid si acidul clorogenic. Ultimele 3 fusesera, de asemenea, identificate prin studiile anterioare legate de sinucidere.
Ref:
Le-Niculescu, H., Roseberry, K., Gill, S.S. et al. Precision medicine for mood disorders: objective assessment, risk prediction, pharmacogenomics, and repurposed drugs. Mol Psychiatry 26, 2776–2804 (2021). https://doi.org/10.1038/s41380-021-01061-w