Raluca Prodan

Membru fondator

Raluca Ileana PRODAN, Presedintele AGMP- Asociația de Genetică și Medicină Personalizată, este licențiată în Drept, are o experiență relevantă în industria medicală și farmaceutică, precum și în politicile publice și a desfășurat în ultimii 12 ani o activitate marcată de performanță ca executiv în domeniul medical.

Genetic Center este o afacere cu capital 100% românesc, înfiinţată în 2009 și condusă de Raluca Prodan. In 2017 devenea primul laborator specializat din țară ca cifră de afaceri. Primul centru a fost deschis în Cluj, în 2009, dar în 2016 businessul s-a extins în Bucureşti, în urma câștigării unui proiect european, Infertima, cu o valoare de 200.000 de euro.

Reţeaua Regina Maria, unul din cei mai importanți jucători din piaţa de servicii medicale private, a preluat în 2019 Genetic Center cu cele două laboratoare de analize genetice în Bucureşti şi Cluj. Raluca Prodan continuă să conducă și să extindă activitatea laboratoarelor și clinicilor de genetică Regina Maria, la nivel național.

Experiența managerială, de advocacy, juridică dar și cea de atragere și coordonare de proiecte cu fonduri europene au constituit cheia succesului, Raluca reușind să dezvolte parteneriate solide în genetică, farmacogenetică și nutrigenomică la nivel internațional- cu Statele Unite, Spania, Germania, Canada, Franța și Grecia- care au crescut, în străinătate, vizibilitatea, potențialul și prestigiul centrelor coordonate.

„Am insistat să punem mereu accent pe calitatea și acuratețea testelor, să formăm specialiști la nivel național în acest domeniu fascinant și să le punem la dispoziție pacienților români testări întocmai ca cele făcute în străinătate, în clinici de renume. Sunt mândră de echipa mea și de faptul că am reușit să construiesc în țară un centru de excelență în genetică, uneori mai capabil decât ceea ce văd în străinătate”, declara Raluca într-un interviu din 2016, în cadrul campaniei Exim Bank dedicată celebrării poveștilor de succes românești.

Proiectele naționale și europene atrase si coordonate în ultimii ani au fost „Infertima- studiu de analiză a FSHR și a implicațiilor diverselor tipuri de mutații ale genei asupra fertilității masculine și feminine”, „Biogenonco-Transfer de cunoștințe în aplicații clinice ale biogenomicii în oncologie și domenii conexe” și „Dezvoltarea activității Genetic Center” în urma căruia s-a achiziționat aparatură în valoare de 390.000 eur pentru laboratorul din Cluj, făcând posibilă secvențierea de nouă generație – NGS pe platforma Illumina – MySeq, platformă de mare capacitate ce completează ISeq-ul din laboratorul din București.

Este membră RoHealth – Clusterul pentru sănătate și bio-economie, organizație care își propune să genereze și să implementeze proiecte legate de sănătate și bioeconomie, un cluster național pentru competitivitate și inovare care reunește reputate companii, universități și instituții din țară.

În calitate de director al Genetic Center, Raluca Prodan a contribuit la dezvoltarea capacităților și resurselor interne de a se alinia la nivelul performant geneticii la nivel internațional prin dezvoltarea unui program de investiții profesional și de infrastructură pentru sprijinirea nucleului de cercetători și medici români. De aici, și din cazurile de copii și bolnavi vulnerabili pe care i-a ajutat gratuit să își facă analizele in centrul ei, a simțit nevoia de a merge mai departe cu inițiativa înființării asociației împreună cu profesionistii pe care îi are alături de 11 ani.