Risc de DIABET pentru varianta genetică MTNR1B a receptorilor de melatonină din pancreas

Dr. Cornelia Scarlatescu Paraschiv

Melatonina este o moleculă de semnalizare care începe să crească seara (numită debut vesperal de melatonină) și atinge vârful noaptea. Receptorii melatoninei din insulele pancreatice modulează secreția de insulină din celulele beta.
Sensibilitatea la insulină este cea mai scăzută noaptea, exact când melatonina este maximă.

Codurile genice MTNR1B pentru receptorii melatoninei.

O variantă genetică în MTNR1B (rs10830963 G) a fost identificată inițial ca factor de risc general pentru diabet, dar studiile ulterioare au arătat că riscul este în principal crescut pentru cei care mănâncă mai târziu noaptea.

TIPSURI de viață pentru cei care au varianta MTNR1B (rs10830963 G):

✅Mâncați cina mai devreme: Simpla schimbare a mesei dvs. mai devreme și renunțarea la gustare noaptea, s-a demonstrat în studii că diminuează riscul de diabet asociat acestei variante.

✅Nu mâncați prea devreme micul dejun: Un alt studiu a descoperit că purtătorii alelei G au avut o durată mai lungă de producție de melatonină – care a durat mai mult dimineața (cu 41 de minute). Este posibil să te trezești devreme și să mănânci imediat micul dejun ceea ce poate să nu fie ideal pentru această variantă genetică.

Verificați-vă datele genetice pentru rs10830963 la recomandarea medicului genetician clinician. Nu este singura genă legată de diabet, dar dacă aveți diabet in familie este util sa verificați terenul familial.

Dacă aveți
❗️ Varianta G / G: aveți o creștere a nivelului bazal de glucoză în condiții de repaus alimentar, risc crescut de diabet de tip 2 de două ori mai mare atunci când mâncați seara târziu
❗️Varianta C / G: creșterea nivelului de glucoză bazal a jeun (dimineața pe nemâncate), risc crescut de diabet tip 2
✅Varianta C / C: tipică, nu crește riscul de diabet legat de consumul alimentar nocturn