Sortilina supraexprimată în celulele canceroase pancreatice poate deschide calea către dezvoltarea unui tratament mai eficient
Sortilina, un jucător cheie în reglarea viabilității și funcției neuronale, este supraexprimată în cancerul de sân, plămâni și tiroidă; poate promova invazia celulelor canceroase în glioblastom; și participă la adeziunea și metastaza celulelor canceroase în cancerul colorectal. Cu toate acestea, expresia și impactul său în cancerul pancreatic au fost cercetate recent de un grup de oameni de stiinta care au confirmat prin imunohistochimie un nivel crescut de sortilină în celulele canceroase pancreatice.
Mai mult, s-a descoperit că sortilina contribuie la invazia cancerului pancreatic in vitro prin menținerea potențială a căii de semnalizare FAK. Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că nivelurile de sortilină erau mai mari la pacienții feminini cu cancer pancreatic, comparativ cu bărbații.
Inhibarea sortilinei exprimata in exces in celulele canceroase pancreatice prin siRNA și inhibitorul farmacologic AF38469 a redus puternic aderența și invazia celulelor canceroase pancreatice fără a afecta supraviețuirea și viabilitatea celulelor. Inhibarea sortilinei a scăzut, de asemenea, fosforilarea kinazei de adeziune focală ( FAK) în Tyr925. Împreună, aceste date arată că sortilina contribuie la invazia cancerului pancreatic și ar putea fi în cele din urmă vizate în terapie.
În prezent nu există o terapie eficientă pentru cancerul pancreatic, de aceea o terapie țintită care ar putea încetini evoluția rapidă a bolii pentru a facilita actiunea chimioterapiei și radioterapiei ar fi necesară.
Problema principală cu cancerul pancreatic este invazivitatea locală a tumorii care duce la distrugerea pancreasului, provocând rapid moartea. Acest studiu a arătat că inhibarea sortilinei cu medicamente specifice sau imunoterapie duce la o scădere puternică a invazivității celulelor canceroase canceroase.
Prin urmare, țintirea specifică a sortilinei este probabil să completeze și să îmbunătățească eficacitatea tratamentelor existente. Cu toate acestea, nu a fost găsită nicio asociere semnificativă statistic între expresia sortilinei și agresivitatea cancerului pancreatic. Prin urmare, deși sortilina contribuie la invazia celulelor canceroase pancreatice, probabil că nu este singurul factor implicat. Această descoperire poate duce la dezvoltarea unui tratament mai eficient împotriva bolii.
Constatarea expresiei mai mari la pacienții de sex feminin sugerează o posibilă reglare a expresiei genei sortilinei de către receptorii estrogeni, dar sunt necesare analize funcționale suplimentare pentru a confirma această ipoteză.
Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai agresive maligne, cu mai puțin de nouă procente de supraviețuire a pacientului după cinci ani. Este a șaptea cea mai frecventă cauză de decese prin cancer la nivel mondial și a treia cea mai frecventă în SUA. Cel mai frecvent tip este adenocarcinomul pancreatic, care reprezintă 90% din cazuri.
Abordările terapeutice actuale includ chirurgia, radioterapia și chimioterapia. Chirurgia este cel mai frecvent tratament pentru cancerul pancreatic în stadiu incipient, dar poate fi efectuat la mai puțin de douăzeci la sută dintre pacienți. Principalul medicament utilizat în prezent pentru tratarea cancerului pancreatic, gemcitabina, are doar un efect terapeutic limitat.