Stilul de viață sănătos poate ajuta la atenuarea riscului genetic ridicat de cancer
Sef de Lucrări Dr. Andreea Catană
Un studiu publicat recent în revista de prestigiu Cancer Research, aparținând Asociației Americane de Cercetare în Cancer și avându-l ca autor pe prof. Guangfu Jin de la Universitatea medicală Nanjing, aduce în atenția publicului o serie de informații noi privind evaluarea riscului oncologic în contextul ambiental actual.
Evoluția rapidă a cercetării din domeniul biologiei moleculare, în special a metodologiilor bazate pe secvențierea de ultimă generație (NGS), a permis identificarea unor factori de risc genetici pentru cancer și stabilirea unui algoritm care să poată sa fie utilizat pentru profilaxia bolilor oncologice. Evaluarea riscului oncologic în raport cu factorii de risc genetic, este mult mai facilă comparativ cu ceilalți factori de risc, mult mai greu de cuantificat pentru fiecare persoană în parte.
Studiul se bazează pe analiza de asociere geonomică (GWAS), metodă care permite evaluarea unui volum mare de date. Cercetătorii au efectuat analiza statistică complexă a mai multor factori de risc, a datelor raportate pentru 16 tipuri de cancere diagnosticate la bărbați (202.842 subiecți) și 18 tipuri de cancere diagnosticate la femei (239.659 subiecți).
Calculul de risc a inclus diferiți factori de risc precum fumatul, greutatea corporală, exercițiul fizic, dieta, fiind stabilit un algoritm (Risc Oncologic Poligenic – PRS) cu 3 scoruri diferite: nefavorabil, intermediar și favorabil.
în grupul cu scor nefavorabil, a fost identificat un risc crescut de apariție a cancerului la 5 ani de 7,23% pentru bărbați și respectiv 5,77% femei.
Riscul relativ pentru grupul cu scor favorabil a fost mai mic, de 5,51% la bărbați și 3,69% la femei.
Studiul scoate în evidență faptul că riscul de apariție a unei forme de cancer la persoanele cu factori de risc ambientali este comparativ cu cel al persoanelor cu risc genetic moderat- crescut, ceea ce subliniază importanța unui stil de viață sănătos.
Este deja bine-cunoscut faptul ca predispoziția genetică joacă un rol important în apariția cancerului, însă modularea expunerii la factorii de mediu nocivi și alimentari poate scădea riscul apariției bolii nu doar la cei cu, dar și la cei fără predispoziție genetică.
În acest scop, este important să menționăm că profilaxia cancerului se poate realiza prin testare genetică moleculară cu identificarea factorilor de risc, în special în rândul indivizilor cu un istoric familial pozitiv, dar și prin analiza de nutrigenomică care să permită instituirea unei diete personalizate și, implicit, a unui stil de viață sănătos.
p