Stresul post-traumatic și migrenele prezintă factori epigenetici de risc comuni

Conf. Univ. Dr. Ana Minodora ARSENE - Medic Primar Psihiatru

Tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) și migrenele apar frecvent impreună, dar cercetătorii știu relativ puțin despre cum sau de ce se întâmplă acest lucru.

O echipa de cercetători din Australia împreună cu colegi din Statele Unite au publicat un nou studiu („Folosirea gemenilor monozigoti pentru disecarea genelor comune în tulburarea de stres posttraumatic și a migrenei”), care se pare că este prima cercetare care investighează dacă aceste condiții au o bază genetică comună.

Prin studierea gemenilor identici, unde un geamăn din fiecare pereche trăiește cu PTSD sau migrene și celălalt geamăn nu, cercetătorii au descoperit gene comune care pot juca un rol în ambele afectiuni. Aceste gene pot ajuta la explicarea manifestării simultane a celor două patologii și ar putea dezvălui noi ținte de tratament pentru ambele tulburări.

Cei care trăiesc cu PTSD sunt, de asemenea, mai predispuși să aibă migrene, sugerând factori de risc comuni pentru aceste afecțiuni. Sinergia dintre PTSD și migrene nu este bine înțeleasă, deoarece pană acum niciun studiu nu a examinat această legătură.

Studiul efectuat sugerează că răspunsul se află în genele noastre,si, mai precis,  în modificările epigenetice. Cercetătorii s-au concentrat pe modificările epigenetice la gemeni, pentru a vedea care gene prezintă activitate modificată în PTSD și migrenă și dacă patologiile au un pattern comun.

Șase perechi de gemeni s-au oferit voluntari pentru studiu, ambii gemeni din pereche au experimentat evenimente traumatice, dar numai unul din ei trăiește cu PTSD.

Având în vedere probabilitatea redusă ca toate aceste condiții să fie îndeplinite, dimensiunea eșantionului nu ar putea fi niciodată mare. Dar, deoarece gemenii identici au  ADN-ul identic ca secventă, insă modificări  epigenetice diferite, studiul a oferit foarte multe informatii.

Cercetătorii au înscris de asemenea, în studiu, 15 perechi de gemeni în care o persoană din fiecare pereche suferă de migrenă. Acestia au prelevat probe de sânge de la gemeni și le-au analizat pentru a detecta modificările epigenetice asociate cu PTSD sau migrenă.

Modificări epigenetice au fost asociate cu gene implicate in PTSD. PTSD apare adesea împreună cu alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi depresia, tulburări cardiovasculare și boli respiratorii.

PTSD și migrena au fost raportate anterior ca fiind corelate, dar se știe prea puțin despre genele implicate ”, au scris cercetătorii.

„Scopul acestui studiu a fost de a înțelege comorbiditatea dintre PTSD și migrenă folosind un design discordant al bolii gemelare monozigote în șase perechi de gemeni monozigoti discordanți pentru PTSD și 15 perechi de gemeni monozigotici discordanți pentru migrenă. ADN-ul din sângele periferic a fost analizat in acest studiu.

 In studiul celor 6 perechi de gemenii monozigoti care prezentau PTSD si migrena, 132 CpG*-uri în 99 gene asociate cu PTSD au fost, de asemenea, asociate cu migrena în probele prelevate  de la gemenii monozigoti (15 perechi) care sufereau de acesta afectiune.

Studiul a arătat că anumite gene sunt afectate în mod similar în PTSD și migrenă, sugerând că acestea pot reprezenta o parte din factorii de risc.

„Rezultatele noastre sugerează că gene și căi de semnalizare comune sunt implicate în PTSD și migrenă, și acest lucru ar putea explica de ce PTSD și migrena pot co-apărea frecvent”, a explicat dr. Divya Mehta, Profesor asociat și cercetător principal la Universitatea de Tehnologie din Queensland și autor principal al studiului.

Acest lucru ar putea implica, în plus, că factorii de risc comuni de mediu atât pentru PTSD cât și pentru migrenă ar putea acționa asupra acestor gene.

Deci, ce înseamnă aceste descoperiri pentru cei care trăiesc cu PTSD și / sau migrene? Ei bine, genele și modificările epigenetice identificate de cercetători ar putea sta la baza unor noi tratamente.

Modificările epigenetice oferă o țintă excelentă pentru medicamente, deoarece acestea pot fi deseori corectate.

Prof. Dr. Divya Mehta spune: „Pentru tulburări ce apar frecvent impreună, cum ar fi PTSD și migrena, odată ce cunoastem care gene comune sunt implicate în ambele tulburări, putem dezvolta noi terapii ce le vizează, reducând astfel simptomele și/sau vindecându-le pe ambele simultan.”

 

Sursa:

https://www.genengnews.com/news/post-traumatic-stress-and-migraine-disorders-share-genetic-risk-factors/

* Siturile CpG sau situri CG sunt regiuni ale ADN – ului  în care o citozină nucleotidică este urmată de o guanină nucleotidă în  secvența liniara de baze → 3′ 5′ . Siturile CpG apar cu frecvență ridicată în regiunile genomice numite insule CpG (sau insule CG). Citozinele din dinucleotidele CpG pot fi metilate pentru a forma 5-metilcitozine . Enzimele care adaugă o grupare metil se numesc ADN metiltransferaze . La mamifere, 70% până la 80% din citozinele CpG sunt metilate. Metilarea citozinei într-o genă îi poate schimba expresia, un mecanism care face parte dintr-un domeniu mai larg al științei care studiază reglarea genelor, numit epigenetică .(Wikipedia)