Tebentafusp – o terapie sistemica promitatoare in melanomul uveal

Melanomul uveal (numit si melanom ocular) este un cancer care se formeaza in melanocitul cu origine oculara, o celula care produce un pigment (melanina) care face ca ochii sa para mai intunecati la culoare si protejeaza impotriva razelor solare.

Desi rara, aceasta afectiune maligna este adesea fatala atunci cand metastazeaza la distanta, ceea ce se intampla in jumatate din toate cazurile.Persoanele cu ochi deschisi la culoare, persoanele caucaziene sau cu origini europene  par a fi expuse unui risc mai mare de boala.

Toate tipurile de melanom se dezvolta atunci cand melanocitele incep sa creasca si se divid necontrolat. Melanomul uveal apare in tractul uveal, care este stratul mijlociu al peretelui ochiului.

Prin ce este diferit melanomul uveal de melanomul pielii?

Majoritatea melanoamelor cutanate sunt declansate de expunerea la soare si radiatii ultraviolete, care provoaca mutatii ADN. In comparatie cu alte tipuri de cancer, melanoamele cutanate au mutatii frecvente ceea ce constituie  tinte pentru medicamentele numite inhibitori ai punctelor de control, care au functionat foarte bine impotriva melanoamelor pielii. Mutatiile care determina melanoamele uveale nu sunt in general cauzate de actiunea solara si sunt mult mai putine ca numar, de aceea tratamentele sunt, in general, mai putin eficiente decat pentru melanoamele cutanate.

Care sunt posibilele tratamente noi pentru melanomul uveal?

Terapia clasica implica chirurgie sau radioterapie, insa rezultatele terapeutice sunt compromise de prezenta metastazelor, cu localizare preferentiala in ficat. Durata medie de supravietuire pentru melanomul uveal metastatic este cuprinsa  intre unul si doi ani, de aceea se fac eforturi majore pentru dezvoltarea urgenta a unor terapii mai bune.

Un nou medicament numit tebentafusp a demonstrat rezultate foarte promitatoare intr-un studiu clinic de faza III, care a implicat persoane cu melanom uveal metastatic. In studiu, pacientii carora li s-a administrat tebentafusp au avut aproape jumatate din riscul de deces in comparatie cu cei care au primit un alt medicament – fie un inhibitor al punctului de control, fie chimioterapie. Aceste rezultate au avut un ecou in randul medicilor atunci cand au fost prezentate anul acesta la reuniunea anuala a Asociatiei Americane pentru Cercetarea Cancerului.

Cum actioneaza Tebentafusp in melanomul ocular? 

Tebentafusp este prima terapie sistemica dovedita ca ajuta oamenii sa traiasca mai mult cu melanom uveal. Ea permite celulelor T imune sa recunoasca si sa tinteasca celulele melanomului uveal care exprima proteina gp100. Domeniul de legare la receptorul celulelor T (TCR) recunoaște o peptidă specifică gp100 prezentă pe antigenul leucocitar uman (HLA)-A*02:01, limitând utilizarea tebentafusp la pacienții cu acest tip de HLA. Acest tip HLA este cel mai frecvent întâlnit la pacienţii albi, populaţia afectată preponderent de melanom uveal; aproximativ 50% dintre pacienţii albi o exprimă.

Celulele T ignora in mod normal proteina, dar tebentafusp actioneaza ca un matchmaker intre celula imuna  si celula canceroasa.

O limitare a tebentafuspului este ca functioneaza numai la persoanele cu un anumit tip HLA. HLA-urile sau antigenele leucocitelor umane sunt proteine care se afla la suprafata majoritatii celulelor din corpul uman. Exista trei grupuri HLA generale si potrivirea HLA este utilizata pentru a conecta pacientii si donatorii pentru transplanturi de sange sau maduva. Aproximativ 40% pana la 50% dintre persoanele cu stramosi din Europa de Vest au tipul HLA necesar pentru tebentafusp.

Chiar daca acest medicament poate ajuta doar jumatate din pacienti, este prima terapie sistemica dovedita ca ajuta  pacientii cu melanom uveal sa traiasca mai mult.

Ref

https://ascopost.com/news/april-2021/tebentafusp-first-treatment-to-improve-overall-survival-in-metastatic-uveal-melanoma/