Un nou studiu genetic de proportii confirma legatura dintre mersul accelerat si imbatranirea lenta

Universitatea Leicester

Un nou studiu  efectuat la Universitatea din Leicester sugereaza ca un simplu mers mai vioi, de numai 10 minute pe zi,  ti-ar putea darui trei ani de viata si ar putea incetini efectele imbatranirii.

Cercetarile actuale nu contenesc in a demonstra ca secretul pentru o viata longeviva si  o sanatate lipsita de povara unor afectiuni cronice si degenerative consta in adoptarea unui stil de viata sanatos. Pastrarea tineretii si prevenirea efectelor imbatranirii par tot mai legate de alegerile din farfurie si de optiunea de a face miscare zilnic.

Lumea actuala pare tot mai coplesita de perspectiva unei batraneti marcata de boli cardio-vasculare, cancer, diabet, pierderea memoriei, afectarea cognitiva sau pierderea mobilitatii. Si, desigur, desi toate datele arata ca speranta de viata a crescut, un procent semnificativ din populatie isi traieste ultimii ani, in suferinta, impovarata de boli si tratamente tot mai costisitoare.

Cu toate acestea, cercetatorii spun ca acest lucru nu trebuie sa se intample si ca poti preveni suferinta inutila prin cateva modalitati simple de schimbare a rutinei tale zilnice, chiar de astazi.

Acest nou studiu detaliaza relatia dintre ritmul de mers si varsta biologica, care a folosit un numar vast de date genetice pentru a arata ca cei care se misca mai repede pot beneficia de o durata mai lunga de sanatate.

Anterior, in 2019, oamenii de stiinta au studiat legaturile dintre viteza mersului si sanatate, care demonstreaza modul in care mersul mai lent la 40 de ani se coreleaza cu indicatorii biologici ai imbatranirii accelerate, cum ar fi volumul total mai mic al creierului.

In mod similar, cercetatorii de la Universitatea din Leicester au aratat anterior ca doar 10 minute de mers rapid pe zi ar putea creste speranta de viata a cuiva cu pana la trei ani. Acesti oameni de stiinta au folosit acum datele genetice pentru a confirma ceea ce spun ei este o legatura cauzala.

„In acest studiu am folosit informatiile continute in profilul genetic al oamenilor pentru a arata ca un ritm de mers mai rapid este intr-adevar probabil sa conduca la o varsta biologica mai tanara, masurata de telomeri.”

Telomerii sunt “capacele” de la extremitatile cromozomilor cu rol in protectia acestora fata de actiunea unor factori nocivi si, din acest motiv, constituie centrul de interes al studiilor asupra efectelor imbatranirii. Pe masura ce celulele tale se divid, telomerii se scurteaza si in cele din urma impiedica celula sa se divida in continuare, transformand-o in celula senescenta. Din acest motiv lungimea telomerilor este considerata un marker util pentru masurarea varstei biologice.

Noul studiu a analizat datele genetice preluate de la Biobank din Marea Britanie pe mai mult de 400.000 de adulti de varsta mijlocie si le-a comparat cu informatiile despre vitezele de mers atat auto-raportate sau inregistrate de dispozitivele de monitorizare a activitatii purtate de participanti.

Este descris ca fiind unul dintre primele studii care analizeaza toti acesti factori si, prin aceasta, a stabilit o legatura clara intre mersul mai rapid si varsta biologica mai tanara. Diferenta varstei biologice dintre cei clasificati drept cu „mers rapid” si cei cu „mers lent” a fost de 16 ani, in functie de lungimea telomerilor, scriu oamenii de stiinta in lucrarea lor de cercetare. Adica cei care mergeau rapid zilnic aratau si se simteau cu pana la 16 ani mai tineri fata de cei care mergeau lent sau preferau fotoliul si canapeaua unei excursii zilnice de minim 10 minute, in ritm alert.

„Acest lucru sugereaza ca masuri precum o viteza de mers mai mica in mod obisnuit sunt o modalitate simpla de a identifica persoanele cu un risc mai mare de boli cronice sau de imbatranire nesanatoasa si ca intensitatea activitatii poate juca un rol important in optimizarea interventiilor”, a spus autorul principal al studiului, dr. Paddy Dempsey.

Cercetarea a fost publicata in revista Communications Biology .

Sursa: Universitatea din Leicester