Un nou tratament descoperit printr-o tehnologie avansata, opreste replicarea virala a SARS COV2

Dr Cornelia Paraschiv

Sars cov 2 – o noua terapie descoperita de cercetatori, inhiba replicarea virala 

Cercetatorii de la Baylor College of Medicine au apelat la o tehnologie inovatoare de descoperire a medicamentelor, mai rapida si mai rentabila decat orice exista in prezent, pentru a examina 4 miliarde de compusi in scopul identificarii unui tratament potential impotriva coronavirusului SARS COV2 . Procedand astfel, au reusit sa identifice un inhibitor al unei proteine virale care este necesara pentru propagarea virusurilor, in special COVID-19. Aceasta proteina virala se numeste M pro.

Desi multe sperante s-au pus in vaccinurile Sars Cov 2 pentru a creste imunitatea fata de coronavirus si a opri pandemia, noile variante virale au reusit sa destrame sperantele specialistilor, vaccinurile nefiind nici 100% eficiente in prezent, nici accesibile pentru o mare parte a populatiei de pe glob.

In acest context, atentia cercetatorilor s-a indreptat spre strategii de tratament antiviral care ar putea combate mai cu succes propagarea pandemiei.

Tehnologia chimica codificata de ADN sau DEC-Tec ( DNA-Encoded Chemistry Technology)

In conditiile in care procedurile traditionale de identificare a unor molecule terapeutice eficiente implica un proces minutios, elaborat si de lunga durata, cercetatorii de la Baylor College of Medicine s-au vazut nevoiti sa apeleze la o tehnologie revolutionara, denumita tehnologie chimica codificata de ADN (DEC-Tec).  Descoperirile lor sunt publicate in editia recenta Proceedings of the National Academy of Sciences si demonstreaza ca aceste molecule inhibitoare blocheaza cu succes replicarea virusului.

Young si colaboratorii sai au reusit sa analizeze efectele a 4 miliarde de molecule codificate de ADN in raport cu o proteina cheie a virusului SARS-CoV-2, denumita Mpro, pentru a gasi  varianta care ar putea modifica functia si comportamentul  proteinei si ar opri replicarea virala intracelulara. Metoda folosita pentru screening-ul compusilor virali nu este in intregime noua, ea fiind aplicata in principal pentru tratarea diferitelor forme de cancer. Este pentru prima data, insa, cand s-a raportat ca este aplicata in mod eficient la SARS-CoV-2.

„Virusurile, precum SARS-CoV-2, trebuie sa se reproduca in interiorul celulelor umane, deci daca puteti gasi molecule care blocheaza partile cheie ale acestui proces, atunci puteti preveni propagarea virusului”, a spus dr. Damian Young, profesor asistent de farmacologie si imunologie si director asociat al Centrului pentru descoperirea medicamentelor de la Baylor si autor al studiului.

Proteina Mpro, tinta noilor terapii antivirale

M pro este proteaza principala a SARS-CoV-2, o componenta cheie pentru ciclul de viata al coronavirusurilor si o tinta terapeutica independenta de strategiile actuale de vaccinare.

“Prin blocarea M pro cu molecule mici, blocam COVID-19 sa nu se replice in celule. Aceste studii sunt extrem de incurajatoare si indica faptul ca acest proces ar putea fi utilizat in viitor pentru virusurile emergente, inclusiv pentru alte coronavirusuri ”, a spus dr. Srinivas Chamakuri, instructor in patologie si imunologie la Baylor si co-prim autor al acestei lucrari. 

„Procesul tehnologiei de chimie codificata de ADN implica un panel simultan de miliarde de molecule in care fiecare molecula asemanatoare unui medicament este marcata cu un cod de bare ADN”, a spus Dr. Martin Matzuk , profesor si presedinte de patologie si imunologie si director al Centrului pentru descoperirea medicamentelor de la Baylor si autor contribuitor.

„Moleculele care „se lipesc” de proteina (in acest caz SARS-CoV-2 Mpro) sunt identificate prin secventierea codului de bare al ADN-ului lor atasat. Acesta este un panel rapid de descoperire a medicamentelor, iar studiul nostru demonstreaza potentialul enorm de a gasi molecule unice care pot inhiba virusurile si pot ajuta in aceasta pandemie si in viitoarele pandemii. ”

Urmatorii pasi pentru a testa in continuare inhibitorul impotriva proteinei Mpro vor implica testarea pe modele pe animale si alte teste de siguranta de laborator, inainte sa poata fi  lansate studiile pe oameni.

Bibliografie 

 https://www.pnas.org/content/118/36/e2111172118

https://www.bcm.edu/research/atc-core-labs/nmr-and-drug-metabolism-core/services/dna-encoded-chemistry-technolog

https://www.nature.com/articles/s41586-020-2223-y

Baylor College of Medicine