Un potențial nou tratament pentru COVID-19, descoperit de cercetători

Cercetările de la Universitatea Kent,  Școala de Bioștiințe și Institutul de Virusologie Medicală de la Universitatea Goethe, Frankfurt pe Main  au identificat un potențial nou tratament care suprimă replicarea SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă COVID-19.

Pentru a se multiplica, toate virusurile, inclusiv coronavirusurile, infectează celulele și le reprogramează pentru a produce noi viruși.

Cercetarea a arătat că celulele infectate cu SARS-CoV-2 pot produce noi coronavirusuri numai atunci când este activată o linie metabolică celulară denumită calea pentozo- fosfat.

 Calea pentozofosfatilor este o cale metabolică alternativă de degradare a glucozei, cea principală fiind glicoliza. În urma acesteia se obțin echivalenți reduși de timpul NADPH (nicotinamid-adenin-dinucleotid-fosfat) și diverse pentoze (glucide cu cinci atomi de carbon), precum și riboză-5-fosfat (un precursor important al sintezei de nucleotide).

Administrarea unui medicament, denumit benfooxitiamină, care este un inhibitor al acestei căi,  a suprimat replicarea SARS-CoV-2 și celulele infectate nu au mai produs coronavirusuri.

Mai mult, benfooxitiamina a crescut și activitatea antivirală a „2-deoxi-D-glucozei”; un alt medicament care modifică metabolismul celulei gazdă pentru a reduce multiplicarea virusului.

Cercetarea arată că inhibitorii căii pentozo-fosfat , cum ar fi benfooxitiamina, sunt o nouă opțiune potențială de tratament pentru COVID-19, atât pe cont propriu, cât și în combinație cu alte tratamente.

În plus, mecanismul antiviral al benfooxitiaminei diferă de cel al altor medicamente pentru COVID-19, cum ar fi remdesivir și molnupiravir. Prin urmare, virusurile rezistente la acestea pot fi sensibili la benfooxitiamină.

Profesorul Martin Michaelis, Universitatea din Kent, a declarat: „Acesta este o descoperire în cercetarea tratamentului COVID-19. Deoarece dezvoltarea rezistenței este o mare problemă în tratamentul bolilor virale, este foarte important să existe terapii care utilizează ținte diferite și oferă în continuare cele mai eficiente tratamente pentru COVID-19.”

Profesorul Jindrich Cinatl, de la Universitatea Goethe din Frankfurt, a declarat: „Vizarea schimbărilor induse de virus în metabolismul celulei gazdă este o modalitate atractivă de a interfera în mod specific cu procesul de replicare a virusului”.

Referinte: Denisa Bojkova et al, Targeting the Pentose Phosphate Pathway for SARS-CoV-2 Therapy, Metabolites (2021). DOI: 10.3390/metabo11100699

Provided by Goethe University Frankfurt am Main