Un test genetic previne reactiile toxice fatale ale chimioterapiei la pacientii oncologici

National Cancer Institute

Tratamentul cu 5-fluorouracil sau capecitabină face parte, astăzi, din arsenalul chimioterapic utilizat în mod obișnuit de oncologi pentru tratarea unor tumori maligne frecvente, cum ar fi cancerul colorectal, cancerele pancreatice, cancerele mamare, gastroesofagiene și alte tipuri de cancer. 

Insă, o parte din pacienti manifestă reactii toxice severe, chiar letale în urma administrarii acestor terapii.

Studiile efectuate au demonstrat  ca evolutia nefavorabila a pacientilor pe parcursul chimioterapiei este secundara unor  mutatii patogene rare ale genei DPYD. Cu toate ca există un test genetic care ar putea să prevină aceste complicatii, uneori  fatale, acesta pare să fie frecvent ignorat de clinicieni înaintea administrarii terapiei citostatice.

Studiile anterioare au confirmat legătura de cauzalitate dar nu au raportat măsura în care aceste variante ale genei DPYD sunt legate de toxicitatea fatală a chimioterapiei, deoarece aceasta complicatie este rară în studiile individuale. Sunt necesare studii extinse pentru a examina asocierea variantelor genei DPYD cu aceasta manifestare severa.

Într-o meta-analiză a studiilor publicate anterior, cercetătorii de la National Cancer Institute (NCI) Coordinating Center for Clinical Trials (to GAB) si The Dartmouth Clinical and Translational Science Institute, condusi de Gabriel A. Brooks, MD, MPH, au descoperit că variante rare ale genei DPYD , prezente la 4% din toți pacienții cu cancer , au fost asociate cu un risc crescut, de 25 de ori mai mare, de toxicitate letală după tratamentul cu doze standard de chimioterapie cu 5-fluorouracil sau capecitabină. 

Riscul absolut de toxicitate fatală a fost de 0,1% la pacienții fără variante patogene DPYD și de până la 3,7% la pacienții cu oricare dintre cele trei variante genice mutante DPYD .

Studiul echipei  a fost recent publicat online în The Oncologist.

Deși testarea DPYD și alte teste genetice au fost recomandate de Agenția Europeană a Medicamentului încă din primăvara anului 2020, testarea genică nu se face pe scară largă în SUA înainte ca pacienților să li se administreze chimioterapie cu 5-fluorouracil sau capecitabină. 

Studiul lui Brooks sugerează că implementarea  unui screening de pre-tratament poate ajuta la prevenirea deceselor evitabile legate de chimioterapie fără întreruperea standardului de îngrijire, deoarece majoritatea pacienților care prezintă variante  mutante pot fi în continuare tratați cu doze reduse pentru aceste chimioterapii. 

Medicii de la Darmouth au implementat deja screening de rutină pentru variantele genei DPYD la majoritatea pacienților cu cancer gastro-intestinal 

Mai multe informații: Bhavina B. Sharma și colab., Variante DPYD patogene și mortalitate legată de tratament la pacienții care primesc chimioterapie cu fluoropirimidină: o revizuire sistematică și meta-analiză, The Oncologist (2021). DOI: 10.1002 / ONCO.13967