Varsta biologica, nu data nasterii, poate dezvalui o longevitate sanatoasa

Universitatea San Diego California

Varsta biologica – predictor al duratei de viata sanatoasa
Un studiu, primul de acest fel, pe 1.813 femei in varsta, sugereaza ca imbatranirea biologica accelerata a corpului – in special accelerarea varstei epigenetice – este asociata cu sanse mai mici de a trai pana la 90 de ani si, de asemenea, de a fi mobila fizic si de a avea o functie mentala intacta.

In editia online din 27 iulie 2022 a JAMA Network Open, o echipa de cercetatori de la Universitatea San Diego din California a raportat ca accelerarea varstei epigenetice ar putea fi utilizata ca biomarker pentru o longevitate sanatoasa si pentru a estima imbatranirea functionala si cognitiva.

„Oamenii in varsta stiu bine ca varsta este doar un numar care poate sa nu fie un indicator al starii lor de sanatate. Ce ar fi daca am avea o modalitate de a masura cat de repede imbatranim, care ar putea prezice sansele noastre de a trai o viata lunga si sanatoasa? In cercetarea imbatranirii, noi numim aceasta durata de sanatate a individului”, a spus cercetatorul principal Andrea LaCroix, profesor la Scoala Herbert Wertheim de Sanatate Publica si Stiinta Longevitatii Umane.

Ce este varsta epigenetica?

Varsta cronologica se bazeaza pe data nasterii unei persoane. Varsta epigenetica se refera la varsta biologica a celulelor, tesuturilor si sistemelor de organe ale unei persoane. Daca varsta epigenetica a unui individ este mai mare decat varsta sa cronologica, persoana sufera o accelerare a varstei epigenetice, care este asociata cu un risc mai mare de cancer, boli cardiovasculare, boala Parkinson si alte boli, precum si cu o crestere a mortalitatii din orice cauza.

Varsta epigenetica este o masura compozita a tuturor nivelurilor de metilare a ADN-ului (DNAm) in anumite site-uri dinucleotidice de citozina-guanina (CpG) care formeaza impreuna o singura masura asociata cu varsta fenotipica.

Accelerarea varstei epigenetice (EAA), adica variatia varstei epigenetice independenta de varsta cronologica, arata daca indivizii imbatranesc mai repede sau mai lent decat varsta lor cronologica. EAA indica persoanele care, datorita unei combinatii de factori endogeni si exogeni, imbatranesc mai repede din punct de vedere biologic in comparatie cu varsta lor cronologica, in timp ce accelerarea inversa sau mai lenta a varstei semnifica contrariul.

Studiile anterioare sugereaza ca accelerarea mai lenta a varstei are loc in randul persoanelor cu durata lunga de viata. Varsta epigenetica mai avansata, de asemenea, a fost raportata a fi asociata cu niveluri mai scazute de functionare fizica si functionarea cognitiva globala in randul persoanelor cu durata lunga de viata.

Accelerarea varstei epigenetice afecteaza sansele de a trai sanatos pana la 90 de ani

Pe baza a patru „ceasuri” epigenetice diferite care masoara imbatranirea biologica, sansa de a trai pana la 90 de ani cu mobilitate si functie cognitiva intacte  s-a redus cu 20% pana la 32% pentru fiecare cinci pana la opt ani de accelerare a varstei epigenetice.

Ca parte a studiului prospectiv, echipa a analizat datele privind starea fizica si cognitiva pentru 1.813 femei care au participat la Women’s Health Initiative, un studiu national de sanatate pe termen lung care a inceput in 1993. Varsta medie a decesului in randul participantilor la Women’s Health Initiative a fost de 90 de ani.

Din aceasta cohorta, 464 de femei au supravietuit pana la varsta de 90 de ani cu mobilitate si functionare cognitiva intacte, 420 au trait pana la 90, dar fara mobilitate si functionare cognitiva intacte si 929 de femei care au murit inainte de a implini 90.

Participantii la studiu aveau intre 70 si 72 de ani la momentul initial si au fost urmariti pana la varsta de cel putin 90 de ani sau pana la momentul decesului.

„Studiile anterioare au aratat ca accelerarea epigenetica a varstei este asociata cu un risc crescut de deces, iar cateva studii au observat ca o accelerare mai lenta a varstei are loc in randul persoanelor cu viata lunga. Dar acesta este primul studiu care examineaza prospectiv relatia dintre accelerarea mai lenta a varstei si supravietuirea pana la varsta de 90 de ani, cu mobilitate si memorie pastrate”, a spus autoarea principala, Purva Jain, Ph.D.

„ Studiul nostru sugereaza ca putem folosi accelerarea varstei epigenetice pentru a estima riscul ca un individ sa nu atinga o longevitate sanatoasa, ceea ce ar putea duce la viitoare interventii de sanatate publica pentru a contracara rezultatele precare de sanatate in randul populatiilor mai in varsta”, a spus Jain.

 

Mai multe informatii: Purva Jain si colab., Analysis of Epigenetic Age Acceleration and Healthy Longevity Among Older US Women, JAMA Network Open (2022). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2022.23285
Informatii jurnal: JAMA Network Open
California – San Diego University press release